

تغییرات شرکت چیست؟
بعد از ثبت شرکت، گاهی اوقات ممکن است نیاز باشد بر اساس یک سری شرایط خاص مواردی از قبیل نام، محل، سهام و زمینه فعالیتی شرکت تغییر پیدا کند. باید بدانید که ثبت تغییرات شرکت نیز مستلزم طی شدن یک سری مراحل و فرایندهای مشخص است که باید بر طبق آنها عمل کنید. در این مطلب به شما بگویم که تغییرات شرکت چیست و انواع، مراحل و مدارک مورد نیاز برای ثبت انواع تغییرات شرکت را نیز بررسی میکنیم.
انواع تغییرات شرکت:
تغییر تابعیت
همانطور که میدانید شرکتها به عنوان یک شخصیت حقوقی در نظر گرفته میشوند و به همین دلیل باید یک تابعیت مشخص برای آنها در نظر گرفته شود. به طور کلی این اختیار به شرکتهای سهامی داده نشده و بر همین اساس مجمع عمومی هیچ اختیاری در زمینه تغییر تابعیت شرکت ندارد. اما این موضوع درباره شرکتهای مسئولیت محدود صدق نمیکند و اعضای این شرکتها میتوانند با تشکیل جلسهای و در راستای آن تنظیم صورتجلسه درباره تغییر تابعیت شرکت به یک نتیجه کلی رسیده و اقدامات لازم را در این خصوص به عمل آورند.
تغییر میزان سرمایه و سهام
در صورتی که شرکت قصد داشته باشد تا سرمایه و سهام خود را افزایش دهد، باید به منظور اتخاذ تصمیم لازم، جلسهای با حضور هیئت مدیره تشکیل شود. بعد از این که گفتگو میان اعضای شرکت صورت گرفت و اعضا به یک توجیه منطقی برای افزایش سرمایه و سهام شرکت رسیدند، حالا هیئت مدیره باید درخواست گزارش مالی از آغاز سال را داشته باشد و سپس با ارائه گزارش به بازرسان، بررسی و تحقیق آغاز میشود. در نهایت بازرسان شرکت باید نظر نهایی خود را به هیئت مدیره اعلام کنند.
توجه داشته باشید در صورتی که شرکت مورد نظر سهامی خاص باشد، پس از توافق هیئت رئیسه باید آگهی مبنی بر تغییر سهام شرکت در روزنامههای کثیرالانتشار منتشر شود. از طرفی اگر شرکت مربوطه سهامی عام باشد، باید برای فروش سهام آگهی در روزنامههای معتبر منتشر شده و در راستای آن از سهامداران بینام درخواست شود تا در بازه زمانی مشخص شده اقدام به اخذ گواهینامه حق خرید سهام نمایند.
تغییر زمینه فعالیتی
به منظور عوض کردن زمینه فعالیت شرکت و یا حذف کردن بخشی از آن، باید ابتدا مجمع عمومی تشکیل شود تا هر یک از اعضای شرکت درباره اهداف و زمینه فعالیتی تعیین شده جدید اظهار نظر کنند. بعد از اینکه اعضای شرکت متفق القول شده و به نظر واحد رسیدند، حالا باید طبق روال صورتجلسهای تنظیم شود. در این صورتجلسه میبایست سهم هر یک از سهامداران شرکت به صورت دقیق قید شود. در نهایت صورتجلسه باید توسط تمام اعضای شرکت امضا شود.
تغییر محل
برای تغییر دادن محل یا همان آدرس شرکت باید ابتدا مجمع عمومی تشکیل شده و نظر قطعی اعلام شود. با توجه به قانون شرکتهای مسئولیت محدود و سهامی خاص، هیئتمدیره مسئول نهایی جابجایی و تغییر محل شرکت خواهد بود. با توجه به این مفاد هیئت مدیره میتواند بر اساس تصمیم خود محل شرکت را تغییر دهد.
همچنین اگر شرکتهای سهامی که قصد داشته باشند محل شرکت خود را تغییر دهند، طبق روال ذکر شده قبلی باید ابتدا مجمع عمومی تشکیل دهند و بعد از کسب رضایت هیئت رئیسه، میبایست صورتجلسهای تنظیم شده و به امضای تمامی اعضای شرکت برسد.
تغییر نام
تغییر نام شرکت یکی از انواع تغییرات رایج شرکتها است. در صورتی که تمایل داشته باشید تا نام شرکت خود را تغییر دهید، ابتدا باید جلسهای را با حضور اعضای شرکت تشکیل دهید و در مورد این موضوع به صورت کامل صحبت کنید. در ادامه این جلسه باید صورتجلسه تنظیم شده و توسط تمام اعضای شرکت امضا شود. بعد از اینکه صورتجلسه به امضای مجمع عمومی رسید، حال میبایست مدارک مورد نیاز برای ثبت تغییر نام شرکت به اداره ثبت شرکتها ارائه شود.
در این خصوص توجه داشته باشید که باید عنوان مسئولیت محدود، نسبی و تضامنی برای شرکت ذکر شود. همچنین بر طبق قوانین مربوط به تعیین نام شرکتهای نسبی و تضامنی، باید به ذکر نام حداقل یکی از اعضای اصلی شرکت توجه داشته باشید.
قدم به قدم
مراحل ثبت تغییرات شرکت
تنظیم صورتجلسه و امضای تمام اوراق توسط شرکای شرکت
مراجعه به سامانه رسمی اداره ثبت شرکتها به نشانی اینترنتی http://irsherkat.ssaa.ir
درج اطلاعات خواسته شده و بارگذاری بارگذاری مدارک در سامانه اداره ثبت شرکتها
ارسال مدارک مورد نیاز به اداره ثبت شرکتها از طریق پست
حضور در اداره ثبت شرکتها و پرداخت هزینه مربوط به اخذ و انتشار آگهی تغییرات در روزنامه
پرداخت هزینه روزنامه رسمی
صدور و انتشار آگهی در روزنامههای معتبر و کثیرالانتشار مبنی بر ثبت تغییرات شرکت
تمام!
مدارک مورد نیاز ثبت تغییرات شرکت:
مدارک مورد نیاز جهت ثبت تغییرات شرکت عبارتند از:
- کپی اساسنامه شرکت
- ارائه اصل و کپی شناسنامه و کارت ملی افرادی که از شرکت خارج میشوند
- حضور اشخاص خروجی در دفتر اداره ثبت شرکتها به منظور ثبت امضا
- ارائه لیست کاملی از شرکا همراه با ذکر میزان سهام آنها در شرکت
- کپی آگهی روزنامه در خصوص آخرین تغییرات هیئت مدیره و شرکت
- حضور مدیر و تمام شرکا در صورت اتخاذ تصمیم برای انحلال شرکت
دریافت مشاوره ثبت انواع تغییرات شرکت:
در این مطلب ثبت فرایند انواع تغییر شرکتها را همراه با مراحل و مدارک مورد نیاز به طور کامل بررسی کردیم. در صورتی که قصد دارید موضوع و زمینه فعالیتی، نام، تابعیت و محل شرکت خود را تغییر دهید، میتوانید از مشاوره تغییر ثبت شرکت هلدینگ مهدیار بهرهمند شوید. در صورت تمایل از طریق راههای ارتباطی ذکر شده با مجموعه تماس حاصل فرمایید تا کارشناسان مربوطه به طور کامل شما را در این زمینه راهنمایی کنند.